Litava 2011 očima Petry Pavlusikové

10.05.2011 21:45
  • Žďárská liga odstartovala Litavou


V neděli 8. května 2011 proběhlo v Litavě první kolo Žďárské ligy v požárním útoku. Na jeden z premiérových závodů letošní sezóny se sjelo 39 mužských a 15 ženských družstev. Vítězství si odtud odváželi muži z Hluboké a hasičky ze Svatoslavy.

Závod v Litavě je mezi týmy oblíbený nejen tím, že patří mezi první, ale i pro svou úroveň, která se rok od roku zvyšuje. I když je to pro okresní ligy velice nezvyklé, závod byl přenášen hasičskou televizí hasici150.tv a v plánu jsou i další přenosy Žďárské ligy v nastávající sezóně. Pořadatelé byli s úspěšností online vysílání spokojeni: „Dnes nás sledovalo celkem 1100 lidí, což je úplně parádní“, říká Jan Kupka, jeden z organizátorů.
Soutěž odstartovala v jedenáct hodin a přibližně po šesti hodinách již byli známi vítězové. Litavská trať vede mírně z kopce a i když se to může zdát jako výhoda, spousta družstev si na ní vylámala zuby. Sedmnáctkových časů padlo v mužské kategorii osm, v ženské potom pouze dva. Častým problémem byly rozpojené rozdělovače a neodhadnutě přidaný plyn. Nejlépe si v těchto podmínkách poradili muži z Hluboké s časem 17,21s a ženy ze Svatoslavy, které svým časem 17,36s překonaly starý traťový rekord, který několik let držely ženy z Výčap. Na druhém místě se mezi muži umístili Krokočín, třetí místo vybojovali Maršovice a neoblíbená bramborová medaile zbyla na SDH Lavičky, třetí nejlepší tým Extraligy České republiky v PÚ. Časově bylo prvních osm družstev velice vyrovnaných. O sedmé místo se museli rozdělit Benetice se Zbraslaví za čas 17,83s. Mezi ženami se sedmnáctka povedla, vyjímaje vítězky, pouze Sychotínu. Časy pod 19s byly ke shlédnutí čtyři, autorkami byly ženy z Žernovníku, Výčap, Krokočína a Netína.
Ačkoli už je květen, počasí bylo vskutku aprílové. Na začátku závodníkům ztěžoval podmínky studený vítr a zatažené nebe. Na ženskou kategorii ale vysvitlo slunce, které vydrželo nad mraky, a vysušovalo lehce podmáčenou trať, až do konce závodu. Sympatický byl také fakt, že pořadatelé průběžně informovali o stavu hokejového utkání Česko – Rusko, které závodníci, kvůli časové náročnosti soutěže, sledovat nemohli.

 

AUTOR: Petra Pavlusiková