Extraliga Pravčice a Radíkov

28.06.2011 06:54

Prvních šest příček extraligy v požárním útoku patří Vysočině



Víkendové hasičské závody v Pravčicích a Radíkově, které spadající do extraligy České republiky v požárním útoku, pořádně zamíchaly průběžným pořadím celé soutěže. Mužskou část ovládli hasiči z Laviček čtyřiadvacetibodovým náskokem nad ostatními, v ženské kategorii jsou výsledky stále velmi těsné.

V sobotu 25. června 2011 se v Pravčicích na Kroměřížsku uskutečnil již 5. extraligový závod. Na rovnou trať s betonovým náběhem, a za slunečným počasím s občasnými přeháňkami, se sjelo 31 mužských a 11 ženských týmů. A zvlášť u mužů se bylo na co dívat. Tři nejlepší útoky se totiž jeden od druhého lišily o pouhou jednu setinu. Doslova o prsa zvítězil mladší z Petrovských družstev (16:97 s), kteří svou účastí dvou družstev se stejným názvem v jedné kategorii letos tvoří v obou kategoriích raritu. Druzí skončili Lavičky (16:98 s), kteří si tím připsali potřebných 18 bodů do tabulky a skočili na první místo. Na bronzové příčce se, po uvážené obměně sestavy, umístily Úherce od Plzně s časem 16:99 s. Dalším úspěšným týmem z Vysočiny byla Trnava na šestém místě s časem 17:37 s. Už méně se dařilo Nevcehlákům (17:80 s), kteří si však po drobné chybce na rozdělovači odvezli po minulém nevydařeném víkendu alespoň 6 bodů za 10. místo. Předposlední bodovanou pozici si ulovili Sedlatice s časem 18:05 s, škoda velkého prostřiku, druhý terč byl sražen už v čase 16:79, což byl druhý nejrychlejší sestřik dne. S tradičním problémem, kterým je prostříkávání pravého proudaře, se potýkala Stará Říše, stejně jako u předchozích byl druhý proud sražen podstatně rychleji v čase 16:81 s. Nedařilo se ani Petrovicím B, kterým prasklo céčko ani Výčapům, kteří se postarali o show pro diváky, když jim kvůli nedocvaknuté pojistce na béčku, spadl stroj ze základny.
V ženské kategorii se konečně usmálo štěstí na ženy z Nevcehle, které si díky času 17:21 s mohly opět vychutnat vítězství, i když mají na podstatně lepší výkony. Druhé místo si odvezly hasičky z Hrubé Vrbky (HO) za čas 17:48 s hlavně díky krásným vyrovnaným sestřikům. Od třetího místa, které získal Sychotín (18:26 s), byly k vidění už jen časy nad sedmnáct sekund. Stejně jako Výčapům, družstvu mužů, se nedařilo ani ženám, které se kvůli dvouvteřinovému prostřiku na levém proudu umístily až osmé, tedy za bodovanými pozicemi. Stejný problém a téměř totožné časy se týkaly i Ždírce nad Doubravou, který se umístil hned za Výčapy. Posledním týmem z Vysočiny byly Petrovice Q, jejichž pokus byl ukončen na nezapojené proudnici pravé proudařky.
V neděli v Radíkově na přerovsku čekala na soutěžící také krásná rovná trať a o něco studenější počasí než předchozí den. Účast byla opravdu hojná, také díky tomu, že kromě extraligy se zde současně konala i soutěž místní ligy. Závodit přijelo 50 družstev mužů a 16 týmů žen. Pro Vysočinu tento závod dopadl velmi příznivě, medailové příčky si domů odvezli stejní aktéři jako v sobotu, s tím rozdílem, že Úherce vystřídali Sedlatice, kteří si za perfektní útok a čas 16:45 s odváželi první místo. Lavičky předvedly krásnou šestnáctku 16:80 s, i přes drobné pochybení béčkaře. Třetí Petrovice potom přišly s úplně stejným časem. Dokonce i první terče byly téměř totožné (16:79 s a 16:71 s), ten rychlejší však patřil Lavičkám a tak obdržely ceny za druhé místo. Další vysočinský tým, Trnava, skončil devátý s časem 17:41 s. Hasiče z Netína potkal sice nepříjemný, ale ten den velice častý, problém, kterým byla nesepnutá časomíra. Svůj pokus tak museli opakovat, stejně však nakonec kvůli pozdějšímu výstřiku u levého proudu skončili s časem 18:20 s až dvacátíčtvrtí. Výčapy se potýkali s problémy obou proudařů a na bodované pozice to také nestačilo. Stará Říše potom měla stejný problém jako v sobotu, prostřik napravo. Opravdovou smůlu si vybrali Petrovice B, kteří předvedli jak jinak než rychlý, ale nakonec neplatný pokus, protože levý proudař nezapojil proudnici, což bylo velkým překvapením pro všechny zúčastněné. V ženské kategorii padl letošní první čas pod šestnáct půl s podání hasiček z Chrášťan, okres Litoměřice (16:41 s). Na druhém místě ženy ze Svobody, kterým se konečně sešly obě proudařky při sestřiku a dočkaly se tak pěkného času 17:13 s. Třetí se umístil domácí Radíkov. Prvním týmem Vysočiny, jinak čtvrté, byly Výčapy s časem 17:43 s a s prostřiky na obou proudech. Kvůli problémům na stroji stačil útok Nevcehle (17:76 s) až na páté místo. Sedmé se umístily ženy ze Ždírce a až na devátém místě skončily Petrovice Q kvůli pomalé vodě a pozdějšímu výstřiku na levém proudu.

Průběžný stav je takový, že první místo Laviček neohrozí ani případný neúspěch na příštím jednodenním závodu ve Vacenovicích, který se bude konat za čtrnáct dní. Druhý jse průběžně mladý tým z Petrovic, který tento víkend skočil nahoru o pořádný kus. Stabilně vysoko se drží Trnava, která se posunula ze čtvrtého na třetí průběžné místo. Vlivem dvoudenního neúspěchu se Petrovice B sesunuli z první až na čtvrtou příčku. Nevcehle jsou potom prozatím pátí a Sedlatice šestí. U žen je stále vše velmi těsné. První jsou Chrášťany s 32 body, druhá Nevcehle, která má o 2 body méně. Výčapy na 4. místě ztrácejí na třetí Sychotín pouhý jeden bod.

 

Autor: Petra Pavlusiková

Fotogalerie: mojevasefota.rajce.idnes.cz/Extraliga_Radikov_26.6.2011/

Záznam: www.hasici150.tv/cz/Tiskove-zpravy/Vikend-s-extraligou---Pravcice---Radikov_____172/

( SDH Netín je možné shlédnout v druhé části videa RADÍKOV v čase 2:25:40 )