Hasiči reprezentovali Vysočinu na EČR

07.06.2011 06:36

 

Hasiči  reprezentovali Vysočinu na Extralize České republiky

 

V sobotu 3.6. 2011 a v neděli 4.6. 2011 proběhla první dvě kola Extraligy České republiky v požárním útoku, které se účastnilo i 11 mužských a 7 ženských družstev z Vysočiny.

 

 

            Sobotní závod v Letohradu-Kunčicích na sousedním Pardubicku byl odrazovým můstkem pro letošní ročník nejprestižnější soutěže v požárním útoku v naší zemi. Změřit síly s těmi nejlepšími přijelo 59 mužských a 21 ženských týmů. Soutěž navštívil také tým z letohradského polského partnerského města Niemcza. Tyto vysoké počty byly organizačně zvládnuty výborně, soutěž začala v 11 hodin a díky zkrácenému času na přípravu mohla družstva kolem šesté hodiny podvečerní odjíždět. Pozitivní hodnocení si zaslouží i teplé a slunečné počasí. Suchá trať se sklonem mírně z kopečka slibovala rychlé časy, těch ale v závěru zase tolik nebylo, zato v sedmnáctkách bylo těsno a rozhodovala každá setina. Jediné dvě šestnáctky dne předvedli předloňští a loňští mistři, pro Nevcehli 16:64 s a pro Petrovice B 16:85 s. Vítěznou linii týmů z Vysočiny přerušil Plumlov z Olomouckého kraje, který uhájil bronzovou příčku s časem 17:05 s. Co se týče ostatních výrazných vysočinských družstev, Trnava obsadila čtvrtou pozici (17:09 s), Lavičky kvůli prostřiku na levém proudu skončily až sedmé s časem 17:24 s a mladší Petrovice na osmém místě s časem 17:28. Do sedmáctkových časů, kterých bylo celkem šestnáct, už se nevešel Netín, který přes problém na koši a prostřiky na pravém proudu obsadil časem 18:38 až 24. místo. Muži z Výčap potom nedokončili svůj pokus vůbec kvůli rozpojenému rozdělovači. V ženské kategorii se to jen hemžilo vysokými sedmnáctkami. Zvítězily ženy ze Sychotína (BK), které se jediné vešly do první poloviny sedmnácté sekundy (17,27 s). Druhé se umístily Výčapy z Třebíčska s časem 17,69 s. Třetí příčku si zabraly Chrášťany, které přijely až z dalekého okresu Praha-západ. Černí koně posledních čtyř ročníku, Nevcehle, se potýkaly s prostřikem na levém proudu a s časem 17,99 s určitě spokojené nebyly.

            Dá se říci, že v neděli v Žernovníku na Blanensku začala ta pravá Extraliga. V mužské kategorii byly šestnáctky sice znovu pouze dvě a sedmnáctek o tři méně než předchozí den, zato v ženské kategorii se rozpoutal opravdový boj. Časy pod sedmnáct sekund padly tři, což se v historii Extraligy stalo zatím pouze jednou, a to loni v Babicích. Za muže zvítězili Nevcehle časem 16,77 s, a jak nějaký fanoušek vtipně poznamenal, Nevcehle jsou jako kapela, vyhrávají, kde to jenom jde. Druzí skončili Jinolice (JC) s časem 16,89 s. Třetí, čtvrté a páté místo patřilo opět Vysočině, a to Petrovicím B (17,11 s), Lavičkám (17:34 s) a Petrovicím A (17.41 s). Na místě dvanáctém se umístila Trnava, která si i přes celkové problémy vybojovala 3 body do tabulky za 12. místo. Smolaři Vysočiny by se mohli neoficiálně stát Netín společně s Výčapy, kteří časomíru zastavili stejně nad hranicí 17 sekund na čase 18:45 s, na bodovaná místo to už nestačilo. Jak už bylo řečeno, v ženské kategorii se bylo na co dívat. Odstartovaly ji ženy z Výčap, které zde ukořistily svůj první čas pod 17 sekund (16,74 s) a nikomu se již nepodařilo ho překonat, pouze vyrovnat. Chrášťany zastavily časomíru na shodném čase a umístily se tak také na prvním místě. Třetí šestnáctku  předvedly Nevcehle, a to 16,93 s. Z Třebíčska se do relativně blízkého Žernovníku přijely podívat i nově vzniklé Petrovice Q, které i přes prostřik na pravém proudu ukázaly čas 17,75 s a ženy ze Svatoslavy, které časem 18:45 s obsadily první nebodovanou, osmou, příčku.

Stav po prvním a druhém kole Extraligy je následující: mužskou kategorii se čtyřiceti body průběžně vedou Nevcehle, za ženy to potom jsou s náskokem pouhých dvou bodů Výčapy.

 

       FOTOGALERIE : https://mojevasefota.rajce.idnes.cz/Extraliga_CR_2011_Letohrad_Zernovnik/

 Autor článku: Petra Pavlusiková