Lavičky vyhrály extraligu

26.07.2011 16:57

Lavičky vyhrály extraligu v požárním útoku pro rok 2011

 

Lavičky vyhrály extraligu v požárním útoku pro rok 2011

O víkendu proběhlo desáté a jedenácté kolo extraligy České republiky v požárním útoku. Po závodě v Lavičkách a Sedlejově mužskou část seriálu vyhráli hasiči z Laviček.

fotolavicky.jpg

Výčapy překonaly svůj osobní rekord

V sobotu 23. července se do Laviček na Žďársku sjelo třicet sedm družstev mužů a třináct týmů žen. Navzdory proměnlivému počasí v týdnu vyšly na sobotu příjemné povětrnostní podmínky, což jenom doplnilo jinak výbornou organizaci. Ačkoli se to nestává často, tuto soutěž si podmanili domácí Lavičky bezchybným útokem zakončeným vyrovnanými sestřiky a časem 16:55 s. S čtyřdesetinovou ztrátou (čas 16.99 s) se druhá umístila Nevcehle, která musela nahradit zraněného košaře z minulého týdne. Na třetím místě skončili muži z Hluboké, tým z Jihlavska, který extraligu pravidelně nejezdí, přesto předvedl rychlý čas 17:04 s. I nadále byly časy velice těsné, čtvrtým Petrovicím chyběly na třetí pouhé čtyři setiny sekundy. Krasojízdu Vysočiny, přerušenou šestým Sychotínem, ukončily Výčapy, které si časem 17:10 s vylepšily svůj osobní rekord. Sedmnáctkových časů bylo na rychlé lavičkovské trati k vidění mnoho. První čas nad sedmnáct, 18:10 s, stačil až na dvacáté třetí místo. Z Vysočiny se na bodovaných pozicích umístily ještě sedmé Sedlatice s časem 17:24 s a Stará Říše (17:42 s). Oba jsou to pěkné časy, bohužel v Lavičkách to na lepší umístění nestačilo. Petrovice B se potom kvůli prostřiku na pravém proudu s časem 17:73 s umístily až devatenácté. Trnava, která musela nahradit nemocného pravého proudaře, si potom odnesla nelichotivé N kvůli přešlapu levého proudaře přes čáru sestřiku. Protože bylo toto kolo pořádáno na Vysočině, družstev z kraje se zúčastnilo mnoho, kromě těch extraligových byly k vidění týmy Dolních Němčic, Urbanova, Pavlova, Netína, Lhotky Sport a další, které na bodované pozice nedosáhly.

fotosedlejov-2.jpg

Velká radost hasičů z Laviček, vítězů extraligy letošního ročníku

V ženské kategorii se vzácně na medailových příčkách nikdo z Vysočiny neukázal. Zvítězily Chrášťany s časem 17:08 s, druhý Radíkov a třetí Vitiněves. Nejlépe se na pátém místě umístila Svatosla z Třebíčska s časem 17:72 s. O dvě místa za nimi, na poslední bodované pozici Nevcehle (17:86 s). Sedmnáctkové časy sahaly až po osmou příčku. Ženy z Výčap své štěstí s časem nad sedmnáct sekund z Velkých Hoštic nezopakovaly a skončily tak až deváté. Petrovice Q tentokrát dokončily ovšem s téměř třísekundovým prostřikem na pravém proudu.

fotosedlejov-zeny.jpg

Ženy z Nevcehle byly v neděli druhé

Druhý den v Sedlejově na Jihlavsku už takové štěstí na počasí neměli. Déšť se sice nedostavil, družstva s dresem s krátkým rukávem však z nízkých teplot radost neměla. Asfaltový náběh a pevná trať však slibovaly pěkné časy. Kdo počítal body, zjistil, že pokud by Lavičky vyhrály a druhá Nevcehle nebrala body, vedli by hasiči ze sobotního pořádajícího týmu o 61 bodů, což je víc než se dá za zbývající tři kola seriálu získat. Po pokusu Nevcehle, kdy zaskakující košař nenasadil koš, to byla pro Lavičky hozená rukavice. Časem 16:74 s si pojistili vítězství a dokázali tak něco, co se v historii extraligy už dlouho nestalo. Na druhé místo se v neděli postavili muži z Plumlova na Přerovsku, kterým se po dlouhé době podařil parádní útok za 16:92 s. Třetí se, ke své velké radosti, umístily Únětice z Plzeňska také s šestnáctkovým časem 16:99 s. Na čtvrtém místě Sedlatice s nízkou sedmnáctkou (17:22 s). Dalšími vysočinskými družstvy jsou šesté Petrovice a sedmé Petrovice B, které se velmi vzácně umístily vedle sebe ke všemu s téměř totožnými útoky (17:32 s a 17:35 s). Do blízkého Sedlejova se přijeli podívat i muži ze Želetavy, kteří předvedli pěkný útok v rámci svých možností a naprosto totožné sestřiky v čase 17:92 s. Trnavě se opět příliš nedařilo, vlivem pomalejší vody se časomíra zastavila až na 17:95 s a znamenalo to tak pro ně 13. místo a pouhé tři body. Nedařilo se ani Staré Říši, kde se o čas 20:31 s postaral prostřik pravého proudaře ani Výčapům, které svůj pokus nedokončily kvůli nespojenému středu nalevo.
V ženské kategorii se na stupně vítězů podívaly ženy z Vitiněvsi s jedinou šestnáctkou dne (16:99 s). Na druhém místě Nevcehle s mírným prostřikem a výsledkem 17:08 s. Bronz si odvezly ženy z Chrášťan za přepadnutí pravé proudařky a skoro vteřinový prostřik. Ženy z Výčap tentokrát ukázaly průměrnou sedmnáctku a prostřik napravo, stačilo to až na páté místo. Petrovice Q měly, jako už víckrát, problém se špatnou koordinací rozdělovače a pravého proudu a víc než dvousekundový prostřik jim stačil až na jedenácté místo. Ždírec nad Doubravou tentokrát šestý. Další známé týmy z Vysočiny, Trnava a Svatoslav, předvedly vyšší osmnáctky.
V celkovém pořadí mužů Lavičky už sice vyhrály, stále je ale o co bojovat, mezi Nevcehlí, Sedlaticemi a Petrovicemi B jsou stále velmi těsné rozdíly a ani pro mladší Petrovice a Trnavu není nic ztraceno. Co se týče celkového pořadí žen, mezi první až čtvrtou pozicí je vše prozatím stále napjaté, Výčapy trošku odpadly, ale nic zatím není jasné, protože před námi jsou ještě tři kola.

 

 

Autor: Petra Pavlusiková